The Work - Jivan Rethmeier

Jivan Rethmeier (1958)


Als jong volwassene startte het werkzame leven na het afstuderen aan de Hogere Hotelschool Den Haag met de officiersopleiding landmacht/intendance, een carrière in internationale hotellerie en als media-adviseur en later accountmanager op reclame-marketing adviesbureaus in Den Haag en Amsterdam.

Daarna de grote ommekeer. Ik was dertig. De vragen die ik altijd al had, werden steeds prangender: "Wie ben ik en wat doe ik hier nou eigenlijk?"  Een aantal jaren werken met Alzheimer patiënten in thuiszorg en instellingen volgde. Ik werkte als groenteboer in een natuurwinkel, als kok voor tantragroepen en als buddy voor aids-patiënten. De vragen bleven me achtervolgen en werden de drijfveer die me in mijn leven voortstuwde in persoonlijke ontwikkeling en dus ook op studie- en werkvlak.

In de tachtiger jaren brak er een periode aan van scholing in meditatie en lichaamsgericht energetisch werk, waaronder het meest intensief: tantra, bio-energetica/reichiaans, okido-/tibetaanse yoga, pranayama (ademtraining), t'ai chi, qigong, een opleiding rebirthing (Jef Clement, Antwerpen) en een 6-jarige zen-shiatsu opleiding (o.a. Iokai academie Amsterdam), en een macrobiotiekstudie in Kiental, Amsterdam (Kushi-instituut) en aan de Oost West Centra in Rotterdam en Antwerpen. Daarop volgde een periode van ruim 25 jaar als zen-shiatsu-behandelaar/-docent, verbonden aan Oost West Centrum Antwerpen.

Onderzoek naar de effecten van voeding op gezondheid en hoe deze in te zetten om zo helder en fit mogelijk te blijven zijn vanaf het begin steeds rode draad geweest, waarbij de ervaringskennis van de macrobiotiek (incl. oosterse geneeskunde) de meest diepgaande positieve effecten op mijn gezondheid en levensstijl heeft gehad.

Uiteindelijk ontwikkelde ik een training die ik de naam Ekindo Empowerment gaf, "de weg van de moeiteloosheid". De training focust op centrering (haratraining), gronding, en energiebeheer, met als basis energetisch lichaamswerk, qigong grounding en meditatie.

Een verdiepingsfase volgde met de onderdompeling in 'The Work' van Byron Katie (school for The Work) en de klassieke Vedanta (Upanishads - Bhagavad Gita - Brahma Sutras), onderwezen door James Swartz. Op "persoonlijk" vlak heeft deze fase veel levensraadsels voor mij tot een oplossing gebracht. In mijn werk heeft het geleid tot een nog krachtiger uitnodiging aan deelnemers om hun vleugels te spreiden en te willen ontdekken dat alles waar we zo ten diepste naar verlangen er al lang is (en altijd is geweest).

En in 2020, weer een dertig jaar later, de volgende grote ommekeer. Alle ervaring en energie lijkt zich steeds intenser te bundelen. Voorlopig geen wekelijkse trainingen meer, maar de focus volledig gericht op Vedanta studie/schrijven/vertaalwerk en de opstart (medio 2022) van 7-daagse meditatie-retraites "Moving-into-Silence" die ik samen met Yasho  zal organiseren en begeleiden.